torek, 6. november 2012

V Kopru pričela že 3.Inovacijska šola! (SLO language)


INOVACIJSKA ŠOLA I.ŠOLA

Fakulteta za management (FM) in Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske (UIP) sta uspešno pričela z izvedbo predmeta, ki povezuje in prenaša znanja iz akademskega sveta v gospodarstvo ter obratno. Govorimo o inovacijski šoli, ki poteka že tretjič in je letos zastavljena tako, da so vanj vključeni podiplomski študenti z UP  ter podjetje Banka Koper in Plan-e, ki so prispevala konkretne izzive iz poslovnega sveta. Več o inovacijski šoli si lahko pogledate na naslovu http://apps.mikrobiz.net/is/sl, spremljate pa nas lahko tudi preko Facebooka  (http://www.facebook.com/InovacijskaSola).

Temelj inovacijske šole je filozofija dizajnerskega razmišljanja po vzoru d.school-a, ki je znan predvsem na standfordski univerze v ZDA in na univerzi v Potsdamu (HPI-Hasso Platner Institute). Glavni cilj i.šole je naučiti se dizajnerskega načina razmišljanja (angl. design thinking), ki ponuja drugačen pogled na razvoj proizvodov in storitev in pomeni odmik od klasičnega ekonomskega reševanja problemov, slednje tudi v sodelovanju s podjetji.

Tokratna I.šola se izvaja v sklopu programa čezmejnega sodelovanja Slovenija Italija 2007-2013 pod okriljem strateškega projekta Know-Us, ki skrbi za soustvarjanje konkurenčnega znanja med Univerzami in MSPji in poteka v sklopu predmeta Snovanje in Izpeljava podjetniške zamisli podiplomskega študijskega programa Management Fakultete za management pod vodstvom izr. prof. dr. Mitje Ruzzierja. Pri izvedbi pa sodelujejo tudi predavatelji Blanka Tacer, Tine Nagy in priznani primorski inovator Boris Pfeifer ter Tisa S.Pucer, koordinatorica i.šole na UIP.

V letošnji i.šoli ustvarjalno razmišlja preko 50  študentov podiplomskega študijskega programa Management. Predavanja in vaje predmeta so oblikovana kot »srečanja«, ki se odvijajo v inovativnem podjetniškem okolju UIP. Del izvedbe pa se dogaja tudi v obliki terenskih vaj namenjenih razumevanju uporabnikov in izbranih izzivov. Na primeru Banke Koper, podjetja znanega po svojih inovativnih pristopih v bančništvu in usmerjenosti k uporabnikom,  se išče nova uporabniška izkušnja banke, prilagojena bodisi mladim, starejšim oziroma banki, ki bi v eni poslovalnici znala združiti medgeneracijsko sodelovanje.

Program i.šole stremi k usposabljanju študentov za ustvarjalno reševanje poslovnih izzivov podjetij. Glavni namen i.šole je izdelava izdelka, modela, procesa ali storitve, ki rešuje konkreten problem oziroma izziv, ki so ga postavila podjetja. Poteka v projektni skupini, ki jo vodita mentor iz sodelujočega podjetja in projektni mentor. Študenti se seznanijo z razvojnimi projekti podjetij in konkretnimi poslovnimi izzivi. Skozi interdisciplinarni proces se študentje lotevajo preučevanja uporabnikov in tako reševanja izzivov, ki so jim jih ponudila podjetja.  V okviru i.šole študenti spoznajo celoten potek razvojnega procesa od raziskovanja uporabnikov, interpretacije informacij, iskanja idej, hitrega prototipiranja in poslovnega modeliranja. S samostojnim delom študenti pridobivajo dragocene izkušnje in dodatna znanja ter se soočijo z realnim dogajanjem v podjetjih.

Projektno delo študentov letošnje i.šole temelji na dveh poslovnih projektih, ki sta jih kot izziv ponudili podjetji Banka Koper d.d. in Plan-e d.o.o. Študenti bodo obe podjetji v prihodnjih dneh tudi obiskali in spoznali njihov način dela ter produkte, ki jih ponujajo.

I.šola se bo končala v sredo, 17. Decembra 2012, ob 17. uri v prostorih Hiše Refoška Vinakoper. Udeleženci i.šole bodo predstavili rezultate svojega raziskovanja in praktična izhodišča danih izzivov. Vabljeni tudi ostali!

Za dodatne informacije:
Celotna novica se nahaja na tem naslovu:
http://www.fm-kp.si/si/novice/1122

Dejan Šraml, dejan.sraml@fm-kp.si, Fakulteta za management Univerze na Primorskem

Tisa S.Pucer, tisa.smerajc@uip.si,  Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske



1 komentar: