ponedeljek, 7. januar 2013

mag. Janko Burgar: Si slovenci res želimo podjetništva? (SLO)



V torek, 18. Decembra nas je obiskal prav poseben gost iz Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Janko Burgar. V prijetnem predavanju, skozi katerega se je prepletala diskusija, nam je predstavil podatke in raziskave povezane s politiko podjetništva in politiko malih in srednjih podjetij (MSP) v EU in Sloveniji, posebne ukrepe in programe ter prioritete nadaljnjega razvoja MSP in podjetništva.


Izpostavil je problematiko politike podjetništva, ki je v Sloveniji zanemarjena, saj se je iz mikro v srednje podjetje v zadnjih petih letih razvilo samo eno. Slovenija predvsem spodbuja ustanavljanje mikro in malih podjetij, za njihovo rast pa ne poskrbi dovolj, kar kaže tudi podatek, da je mikro in malih podjetij kar 99 % vseh pravnih subjektov v Sloveniji.


Slovenci smo po anketnih raziskavah raje zaposleni kot, da bi bili sami zaposlovalci. Želimo si redno, zagotovljeno službo s čim manj stresa in obremenitvami in ustaljenim delovnim časom. Na drugi strani, pa se Slovenci odločamo za podjetniško pot predvsem zaradi neodvisnosti. Pomembno nam je tudi, kaj si o nas mislijo drugi. Zaradi tega se posamezniki pogosto ne odločijo za samostojno podjetniško pot, saj se bojijo, da ne bodo uspeli, posledično pa jih bo okolica jemala kot poražence ali celo nesposobneže. Dodatno olje na ta ogenj pa priliva še pred kratim sprejet ukrep, ki lastnikom in upravljavcem propadlih podjetij prepoveduje ustanovitev novega podjetja, če ne dokažejo svoje nedolžnosti. S takim ukrepom namesto, da bi preprečevali škodoželjnim posameznikom, ki si želijo izkoriščati in pridobiti premoženjsko korist, bolj škodimo podjetništva željnim posameznikom, saj je strah pred neuspehom še toliko večji.


Rezultati anket, po besedah Burgarja, kažejo tudi stanje duha v državi. V Sloveniji je tako klima zelo negativna. Skozi diskusijo smo želeli ugotoviti, kdo je pravzaprav kriv za takšno stanje. Spoznali smo, da smo si za tako klimo krivi sami, saj nam mediji slikajo točno takšno sliko, kot jo želimo videti. Gospodarski položaj in stanje v Sloveniji le ni tako črno, kot ga vidimo. Gotovo pa drži, da je slovenska zakonodaja zelo kompleksna in običajnemu državljanu praviloma težko dojemljiva. Burgar je poudaril, da si bi morali podobno kot je to želel bivši britanski premier Gordon Brown, v Sloveniji prizadevati za enako ali manjše število zakonov, namesto, da se samo sprejema nove, ki dopolnjujejo in posodabljajo že obstoječe. 


Podobno je tudi z razpisi. Več razpisov, še ne pomeni več podjetnikov in večje skrbi za razvoj podjetništva v državi. S pravilno načrtovanimi razpisi, bi se tako nanje prijavilo več interesentov, kar pomeni, da bi z manj razpisi dosegli večji učinek kot ga sedaj, je prepričan Burgar. Skozi celotno predavanje smo lahko videli, da Vlada načrtuje številne aktivnosti povezane z razvojem, vendar se izvajanje zatakne pri denarju. Proračun je kot vemo omejen, tako da se nekaterih aktivnosti ne izvaja, kar pa škoduje gospodarskemu razvoju. Rešitev je sprejemanje manj, bolj fokusiranih ukrepov, kar sicer ne bo povzročilo splošnega zadovoljstva, bodo pa tisti, ki se jih ukrepi tičejo toliko bolj zadovoljni, učinki pa toliko večji.


Burgar nam, pa naj bomo podjetniki, bodoči podjetniki ali zaposleni, svetuje, da se aktivno vključimo v sprejemanje politike podjetništva in politike MSP na zelo preprost način, preko spletnih portalov preko katerih lahko predlagamo in pomagamo Vladi ter ostalim organizacijam pri načrtovanju politike podjetništva.


Aktiviraj se!, je bilo večkrat poudarjeno tekom prijetne diskusije. Sam si na podlagi slišanega upam trditi, da lahko ravno aktivni državljani bistveno pripomorejo k izboljšanju slike stanja v državi, če le svoje aktivnosti izvajajo na konstruktiven način, veliko pa je tudi odvisno od oblasti, ki jim mora prisluhniti in sprejemati odločitve v korist države in ne takih, za katere menijo. da jim bodo na naslednjih volitvah pomagale do kakšnega glasu več. 

Zapisal: Matjaž Čermelj, študent UP Fakultete za Management

Ni komentarjev:

Objavite komentar