ponedeljek, 3. marec 2014

I -šola - 2. srečanje



Nadaljevanje oziroma drugo srečanje i. šole (inovacijske šole) je temeljilo na spoznavanju prve faze dizajnerskega razmišljanja – raziskovanja. Ugotovili smo, da arhitekti in razni oblikovalci le-to s pridom uporabljajo pri svojem delu, medtem ko ostali še nismo v dovolj veliki meri vešči le tega. Prav tako smo prišli do spoznanja, da so tudi otroci odlični raziskovalci, ki pri svojem spoznavanju sveta uporabijo vse svoje čute.

Naši študentje so se lotili raziskovanja dveh različnih izzivov in sicer: spletnega portala PIA ter izziva v povezavi s knjigo »Marketing for Entrepreneurs and SMEs:A global perspective«. Izziva smo spoznali že na prvem srečanju in se vanje še bolje poglobili v vmesnem času … a do tedaj nismo vedeli kako k tem izzivom pristopiti. Študentom je tako doc. dr. Tina Bratkovič Kregar predstavila razne kvalitativne tehnike raziskovanja, nekaj od teh pa smo tudi osebno izkusili in jih »vadili« tekom drugega srečanja. V okviru i. šole smo se tako spoznali z različnimi kvalitativnimi tehnikami kot so: etnografija (terensko raziskovanje in opazovanje), netnografija (spletna etnografija) in intervju.

Z namenom, da bi znali odkriti in tudi uspešno odkrili neizražene potrebe uporabnikov, pa so se študentje lotili priprave akcijskega načrta kako bodo k izzivom pristopili. Le-ta jim bo služil kot nek kažipot in odgovor na vprašanja kako izvesti raziskavo za svoj izziv, katere podatke bodo potrebovali in na kakšen način jih bodo pridobili/zbrali, katerih tehnik se bodo poslužili in na kakšen način ter kako bodo dokumentirali zbrane informacije.

Zapisala: Jana Hojnik

Ni komentarjev:

Objavite komentar