torek, 17. marec 2015

» STARTUP. SI ROADSHOW KOPER« zapis obiska študentke UP FM



V torek, 10. 3. 2015.  Je v prostorih Univerzitetnega inkubatorja Primorske potekal dogodek »STARTUP. SI ROADSHOW KOPER« v katerem so nam predstavili vitki in agilni metode izgradnje produktov ter dva uspešna podjetnika.

Program se je začel z dobrodošlico ter predstavitvijo poteka dneva ter kratko predstavitvijo naslednjih predstavnikov: mag. Andrej Medved – vodja projektov in predstavnik Univerzitetnega inkubatorja Primorske, Urban Lapanje – vodja projektov Mariborskega univerziteznega inkubatorja, Massimo Rojac – finalist podjetne primorske 2008/2009 ter Damjan Matičič - predstavnik podjetja Koofer, d. o. o. . 

Univerzitetni inkubator Primorske deluje že skoraj 10 let na področju spodbujanja in promoviranja podjetniške kulture predvsem med mladimi in študenti. Vodja projektov UIP-a mag. Andrej Medved nam je predstavil sorodne inkubatorje v Sloveniji z katerimi sodelujejo.  To so: Ljubljanski univerzitetni inkubator, Mariborski univerzitetni inkubator ter univerzitetni inkubator Primorske. Razložil nam je tudi razlike med univerzitetnimi inkubatorji in tehnološkimi parki. Na kratko nam je predstavil tudi delovanje coworking prostorov ter omenil, da so na Primorske v nekaj mesecih nastali trije novi coworkingi: središče Rotunda (Koper), Riiba (Izola) ter Coworking Lucija. Nato nam je naštel še nekaj podjetij, ki so uspela s pomočjo inkubatorja. Med njimi so: Autentica, Olium. 

Po predstavitvi inkubatorja je besedo prevzel vodja projektov Mariborskega univerzitetnega inkubatorja g. Urban Lapanje ter nam predstavil vitke in agilne metode izgradnje produktov. 

Vitka in agilna metoda se uporablja predvesm zaradi enostavnejšega vsopa na trg, globalne konkurence, krajših inovacijskih ciklov ter povečevanja hitrosti sprememb. Poudaril je da 9 od 10 – ih startup-ov na mednarodnem trgu propade. Glavni razlog pa je ta, da izdelkov nihče ne kupuje. Cilj startup- ov je narediti izdelek, ki ga bo kupec kupil in ga kasneje uporabljal. Kjuč do uspeha biti vedno v stiku z kupci in potencialnimi kupci, njihovimi željami, potrebami.
Predstavil nam je tudi programe Slovenskega podjetniškega sklada za leto 2015, ki je finančna spodbuda ob zagonu startupa v višini 54. 000, 00€ ter programe SK75, v obliki konvertibilnega posojila v višini 75.000, 00€ ali javne lastniške investicije v višini 200. 000, 00 € - SK200. Za prejetje enega izmed zgoraj navedenih finančnih spodbud se mora startup podjetje prijaviti na razpis, ki ga izda Slovenski podjetniški sklad. Za program SK 75 se lahko prijavijo startup- i, ki niso starejši od treh let. Program SK200 je pa namenjen predvsem hitrorastočim podjetjem, za prijavo na razpis morejo izpolnjevat pogoj: že dogovorjena investicija zasebnega invetitorja ter startup podjetje ne sme biti starejše od petih let.

Po kratkem odmoru se je roadshow nadaljeval z predstavitvijo podjetnikov. Prvi se je predstavil finalist na podjetni primorski 2008/2009 Massimo Rojac iz podjetja Olium, d. o. o.. Podjetje se ukvarja z ekološko predelavo kozmetike, z sestavinami spredvsem iz oljk. Predstavil nam je kako so prišli do ideje projekta »organska naravna kozmetika«, ki je bil tudi eden izmed finalistov na podjetni primorski 2008/2009. Ob ustanovitvi podjetja je dobil tudi finančno podporo P2.
Prav enako finančno podporo ob ustanovitvi podjetja je prejel Damjan Matičič, direktor podjetja Koofer, d. o. o. Podjetje se ukvarja z razvojem programske opreme in je ponudnik istoimenske aplikacije, ki omogoča shranjevanje osebnih in poslovnih podstkov na internetu. Poleg aplikacije ponuja tudi programsko opremo domačim in tujim ponudnikom internetnih storitev. V enem letu od ustanovitve je podjetje uspešno prodrlo na telekomunikacijski trg. 

Dogodek startup.si roadshow mi je bil zelo zanimiv, saj sem pridobila veliko novin informacij o vitkih in agilnih metodah ter kako prodreti kot podjetje na globalni trg, ter katere so tiste stvari na katere mora podjetnik biti pozoren. Pomembno se mi je tudi zdelo, na katere razpise se mora startup podjetje prijavit, da lahko dobi finančno pomoč. Mislim, da bi moralo biti več takšnih in podobnih dogodkov v naši regiji saj so zelo poučni. 

Tekst in foto: Vanessa Gustinčič

Ni komentarjev:

Objavite komentar