torek, 4. marec 2014

Reportaža študentske okrogle mize: NEPREMIČNINSKI DAVEK IN NJEGOV VPLIV NA GOSPODARSTVO



V okviru predmeta Podjetništvo smo skupina študentov drugega letnika univerzitetnega programa FM v sodelovanju s študenti iz Turistice pripravili okroglo mizo o aktualni zadevi, ki se je pojavila v Sloveniji. Debatirali smo namreč o nepremičninskem davku in o tem kaj le-ta prinaša. Udeleženi smo bili gostje različnih profilov: predstavnik vlade – Matej Kekič, predstavnik študentov – Andrej Gobina, predstavnik podjetnikov – Jože Kuhar, predstavnica ljudstva – Neža Cerar in predstavnik akademske sfere – Erik Poniš. Potek okrogle mize je vodila moderatorka Vesna Hrovatin. V nadaljevanju bomo izvedeli kaj smo imeli povedati sodelujoči.
 Po uvodnem nagovoru moderatorke je sledilo vprašanje o tem, kaj nepremičninski davek sploh prinaša na katerega je sprva odgovarjal g. Matej Kekič in sam pojem tudi na kratko definiral. »Gre za novost, ki je stopila v veljavo januarja letos (januar 2014, op. p.). Ta nam prinaša nov izdatek, saj bomo po novem kot lastniki nepremičnin obdavčeni po ustrezni stopnji. Res pa je tudi to, da se z omenjenim davkom umikajo predhodne dajatve, ki jih le-ta sedaj tudi nadomešča.«
Tako smo kot uvod dobili kratko seznanitev samega predsednika vlade. Kratko uvodno diskusijo je nadaljeval dr. Erik Poniš z utemeljitvijo kaj sam davek prinaša. Bil je konkreten glede prednosti oz. slabosti z vidika akademskih vod. Svoje stališče je povedal tudi predstavnik podjetnikov in lastnik hotelskega kompleksa v Portorožu g. Jože Kuhar, ki je bil jasen glede tega kako negativno davek vpliva na gospodarstvo in obenem opomnil na to, da naj bi zaradi tega trpeli tudi mladi – predvsem tisti, ki stopajo na samostojno podjetniško pot. Na njegovo vprašanje o tem kaj meni mlad človek o sami tematiki je bila beseda prepuščena predstavniku študentov. Svoje je tako povedal tudi Andrej Gobina: »Glede na to, da sem sam študent in kot je že g. Kuhar predhodno omenil davek skrbi tudi nas. S študentskega vidika gledano se moje stališče ne razlikuje veliko od predhodno slišanega. Po drugi strani pa se mi poraja še dodatno vprašanje. Kaj se bo zgodilo z nami oz. z našimi stroški bivanja pri lastnikih stanovanj katera imamo v najemu? Se bo zaradi tega povišal naš izdatek?«

Na to vprašanje se je odzval g. Matej Kekič, ki pa je povedal, da zaenkrat še ne vidi razloga za skrb, saj naj bi šlo za popolnoma individualno odločitev lastnika stanovanja oz. najemodajalca. Pogovor je stekel dalje. Svoje stališče je izrazila tudi predstavnica ljudstva ga.
Neža Cerar. Po pričakovanjih tudi ona ni povsem prava zagovornica novega davka. »Gre vendarle za novo finančno breme za nas državljane« je povedala. Ga. Hrovatinova je nato udeležencem podajala razna aktualna vprašanja in tako spretno zajemala bistvo. Rdeča nit ni bila prekinjena niti zaradi zanimanja občinstva in postavljanja vprašanj na koncu debate. Največ jih je bilo naslovljenih na g. Kekiča. Tako je med drugim tudi pojasnil kam se stekajo zbrana sredstva od novega davka. Zanimivost je požela tudi razprava o cerkvenih objektih in o tem ali nepremičninski davek bremeni tudi njih. V sklopu okrogle mize so se o tem gostje poenotili. Tako kot vse ostale bi zakon moral bremeniti tudi Cerkev. Zanimivo in obenem zelo poučno – tako bi lahko opisali dogodek, ki se je zgodil 24.02.2014. Vsem udeležencem se je vredno zahvaliti za dane odgovore in izraženo mnenje na tem dogodku.

Reportažo smo pripravili študenti 2. letnika univerzitetnega programa Management:
-                     Erik Poniš
-                     Jože Kuhar
-                     Matej Kekič
-                     Andrej Gobina
ter študentki 3. letnika univerzitetnega programa Turizem:
-                     Vesna Hrovatin
-                     Neža Cerar

FOTO: Karin Dobrinja

Koper, 01.03.2014

Ni komentarjev:

Objavite komentar