četrtek, 6. december 2012

Nov podjetniški hit je "BITI FIT" (SLO)

4.12.2012 je Fakulteta za management v Celju gostila mag. Franca Kotnika, direktorja Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice pri predmetu Podjetništvo, predavateljice izr. prof. dr. Doris Gomezelj Omerzel. Predstavil je rezultate raziskave na temo Življenjski slog podjetnikov in izgorelost.


Gost, ki je tudi sam podjetnik od leta 1994 priznava, da je tudi sam imel obdobje v svojem življenju, ko je šel s svojim podjetniškim zagonom  predaleč. K sreči je prišel do spoznanja še pravočasno in ga njegov zagon ni stal hujših zdravstvenih težav ali nepopravljivih medsebojnih odnosov z njegovimi bližnjimi. To in časopisni članek o tem, da dve tretjini Slovencev zaznava izgorelost in da le ta najbolj ogroža prav podjetnike je bil razlog za izbor področja raziskave. Po njegovem mnenju  sta stres in izgorelost postala poglavitni bolezni 21. stoletja. Poudariti je potrebno, da je stres najpomembnejši povzročitelj izgorelosti, ta pa je pravzparav je negativna reakcija na stres. Zato stresa ne smemo enačiti z izgorelostjo.

Rezultati raziskave so pokazali, da je izgorevanje pogostejše pri ljudeh, ki v povprečju uživajo priložnostne obroke, manj redno malicajo in pri ljudeh, ki imajo višji indeks telesne mase. Najvišja stopnja izgorelosti se pogosteje kaže pri kadilcih medtem, obenem pa so podjetniki, ki so telesno dejavni, manj podvrženi izgorevanju. Zagotovo  elementi življenjskega sloga (prehrana, telesna dejavnost, droge, obvladovanje stresa) vplivajo na izgorevanje.


Vsak podjetnik bi moral postaviti skrb za svoje zdravje na najvišjo raven, si vzeti čas za osebnostno rast, in narediti jasno razmejitev med svojim zasebnim življenjem in podjetjem. V Sloveniji bi bilo prav tako potrebno dati več poudarka na osveščanje družbene skupnosti o pomenu zdravega življenja ter uvesti nov podjetniški hit:"Biti fit". To so predlogi gostujočega podjentika za izboljšanje tako osebne kor organizacijske ravni. Ob koncu predstavitve se je razvila živahna diskusija, študenti pa so se polni novih spoznanj zahvalili gostu za zanimivo in aktualno predstavitev.

Torej podjetniki: GIBAJTE SE, ZDRAVO JEJTE IN VZEMITE SI ČAS ZASE! Nov podjetniški hit je "BITI FIT"

Avtorici: Ester Gradišek in izr.prof.dr. Doris Gomezelj Omerzel

Ni komentarjev:

Objavite komentar